Eddy Kalliski

In het Britse graafschap Kent wordt op het eiland Sheppey een FishFlow Innovations vijzelgemaal geplaatst. Dit nieuwe gemaal kan 3,5 kubieke meter water per seconde op een uiterst efficiënte manier omhoog pompen. Om dit te bewerkstelligen zijn er twee buisvijzels geplaatst. Deze visveilige vijzels zijn gemaakt van glasvezelversterkt vinylester composiet en hebben een diameter van 2,5 meter. Om het water uit natuurgebied Elmley naar zee te krijgen moet het 4,5 meter omhoog worden gepompt. Het grote voordeel van buisvijzels is dat ze bij het malen geen water lekken en elke beneden opgepompte druppel water er aan de bovenzijde uit zal komen. Door het visveilige ontwerp kunnen alle in het water levende organismen vanuit het natuurreservaat zonder te beschadigen naar zee. De buisvijzels zijn ook geluidsarm. Dit is een vereiste voor vissen om zonder stress de vijzel in te zwemmen.

IMG_3709b

Compleet pakket

Het transport vanuit Medemblik bestond uit slechts drie vrachtwagens. De vijzels verlaten de fabriek van FishFlow Innovations compleet gemonteerd op een stalen frame, zodat ze binnen een paar uur te plaatsen zijn. De eerste twee wagens vervoerden ieder een vijzelunit van ruim 17 meter lang.  De derde vrachtwagen vervoerde het bouwpakket van het vijzelgebouw. Voor het gemaal is namelijk ook de behuizing vanuit Nederland aangeleverd. Hiervoor is een thermisch verzinkt stalen frame voorzien met geïsoleerde en gecoate staalplaten. Dit gebouw beschermt de tandwielkasten, motoren en bedieningsapparatuur van de vijzels tegen de weersinvloeden. Niet alleen de vijzels, maar ook de assen zijn van corrosievrij materiaal. Alles bij elkaar zorgt dit voor een verwachte levensduur van de vijzel van 50 tot 80 jaar.

WP_20180215_002