Sterfte van vis tijdens het passeren van turbines in waterkrachtcentrales is een wereldwijd probleem, met name voor migrerende vissoorten. FishFlow Innovations heeft in samenwerking met Pentair Fairbanks Nijhuis een visvriendelijke lagedruk turbine ontwikkeld. De turbine is bewezen visvriendelijk en heeft vergelijkbare rendementen als conventionele lagedruk turbines. Ook is het vaak mogelijk bestaande turbines te voorzien van een  visvriendelijke impeller. Deze gepatenteerde visvriendelijke turbine kan door Nijhuis Pompen (opererend onder de merknaam Pentair Fairbanks Nijhuis) en FishFlow Innovations voor alle voorkomende bedrijfssituaties op maat worden ontwikkeld en geproduceerd.

Werking van de lagedruk turbine

De visvriendelijkheid van de turbine wordt onder andere bereikt door de speciaal ontwikkelde vormgeving van de impeller. Daarmee ontstaat een gunstige stroming in het water die de vis helpt om veilig door de turbine te migreren. Daarnaast is de opening tussen de rotorbladen ruimer dan bij de conventionele turbines, wat de trefkans met vissen aanzienlijk verlaagt.  Op het rendement ten opzichte van een conventionele turbine wordt niet ingeleverd.

  • visveilig.
  • rendement van >90%.
  • horizontale en verticale uitvoering mogelijk.
  • turbines geproduceerd naar project specificaties.
  • mogelijkheid tot vervangen bestaande turbines door een visvriendelijke uitvoering.
  • niet inleveren op prestaties.

Gerealiseerde projecten

Bekijk enkele impressies van de projecten met lagedrukturbines, die door Pentair Nijhuis i.s.m. FishFlow Innovations zijn gerealiseerd.

Vraag uw offerte aan

Heeft u interesse in de lagedruk waterturbine van Pentair Fairbanks Nijhuis & FishFlow Innovations? Stuur dan een e-mail naar info@fishflow.nl of een bericht via ons contactformulier. Wij zullen dan snel met u contact opnemen om uw vraagstuk te bespreken zodat we u een passende oplossing kunnen voorleggen.