Eddy Kalliski

Buisvijzels Churchill East geplaatst

Vandaag zijn 2 visvriendelijke buisvijzels van 3,0 m doorsnede geplaatst in Hampton Downs, Nieuw-Zeeland. De pompen zijn ontworpen om samen 4,5 m³ water per seconde af te voeren richting de Waikato rivier.Hijsen van een 3,0m vijzel

De vijzel wordt op zijn plaats gezet

Nog een klein stukje zakken...

Beide vijzels staan op hun plek

Het water wordt ingelaten

Eddy Kalliski

Buisvijzels van ø 3m onderweg naar Auckland

Begin november zijn twee visveilige buisvijzels van FishFlow Innovations op een schip naar Nieuw-Zeeland geladen. De vijzels hebben een doorsnede van ø 3 meter en een totale lengte van bijna 18 meter. De buisvijzels gaan een gemaal vervangen dat tussen Auckland en Hamilton ligt. Als de reis volgens schema verloopt komen de buisvijzels met Kerstmis aan in Auckland.

Johan Beentjes

Visvriendelijke vijzel houdt de palingbestanden op peil en vrij van schade in Nieuw-Zeeland.

De recentelijk geplaatste visvriendelijke buisvijzel van FishFlow Innovations helpt inheemse vissen veilig stroomafwaarts te zwemmen in Nieuw-Zeeland.

De Nieuw-Zeelandse paling (Anguilla dieffenbachii), lokaal ook wel Tuna genoemd, leeft tientallen jaren in binnenlandse wateren, maar paait slechts één keer in hun leven op volle zee.

Water dat door het nieuwe Mangawhero-gemaal wordt gepompt, komt uit in een meer op het Iwi-eigendom van 10 hectare groot voordat het zich bij de Waikato-rivier voegt. Dit maakt deel uit van de huidige upgrade van vijf pompen in het Waikato-bekken door de Waikato Regional Council.

Onlangs zijn tags aangebracht bij 160 Nieuw-Zeelandse palingen. Tijdens de recente stortbui zijn ze zonder enige schade door de buisvijzel gezwommen. Dit is een hele verbetering aangezien de oude, bestaande pompen in het gebied dodelijk zijn voor 100% van de doorzwemmende palingen.

Roimata Minhinnick (Ngāti Te Ata) zegt dat ondanks de vroeger dan normale migratie, de resultaten aantonen dat de pomp doet wat deze hoort te doen.

Bron

Johan Beentjes

Interview Gerard Manshanden: van visser naar innovator van vispassages

Gerard Manshanden weet veel over het gedrag van vis en past deze kennis toe om te zorgen voor een veilige vispassage bij gemalen, wereldwijd – en nu binnenkort ook in Southland, New Zealand.

Twee visvriendelijke FishFlow Innovations vijzels zullen worden geplaatst in het nieuwe Stead Street gemaal, waar de oude vis beschadigende en dodende pompen die daar al meer dan 70 jaar daar stonden worden vervangen.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om het interview te lezen op de website.

Home

Johan Beentjes

Water New Zealand Magazine artikel: “FFI zorgt voor een veilige doorgang voor vis”.

Nieuw Zeelands allereerste Fish Flow Innovations vijzel zal tijdens de volgende vismigratie getest worden op hoe de inheemse vissoorten van Nieuw Zeeland succesvol migreren door ons systeem.

In de onderstaande link vindt u het gehele “Water New Zealand magazine”. Op pagina 54 en 55 staat het door het Waikato Regional Council geschreven artikel over FishFlow Innovations “worlds leading 100% Fish Friendly Pump”.

Water New Zealand magazine/October 2022