De vrije stromingsturbine van FishFlow Innovations maakt het mogelijk om met een goed rendement groene energie uit getijdenstroming op te wekken. Dankzij de vormgeving van de turbine is de energie duurzaam en visveilig. Daarnaast is de turbine bestand tegen de grote krachten die in open zee voorkomen.Door het innovatieve ontwerp zijn de bouwkosten relatief laag en daardoor is het mogelijk een lage kostprijs per kilowatt te bereiken.

De werking van de vrije stromingsturbine

De waaier van de FishFlow vrije stromingsturbine kan zowel linksom als rechtsom draaien, waardoor het mogelijk is zowel bij vloedstroom als bij ebstroom elektrische energie op te wekken. De unieke gepatenteerde vorm van de waaier zorgt er niet alleen voor dat de turbine visvriendelijk is, maar het maakt hem ook uitermate efficiënt. Door zijn vorm treedt er namelijk geen cavitatie op en wordt het water achter de turbine in een bijna rechte straal weer losgelaten. Behalve dat de waaier, op welk toerental dan ook, geen doorzwemmende vis zal kunnen beschadigen, draait hij ook geluidloos rond waardoor hij het aquatische leven in het geheel niet tot last is. Het voordeel van de dubbelwerkende bi-directionele turbine is dat de waaier bij een wisselende stromingsrichting niet gedraaid hoeft te worden. Dit maakt het ontwerp een stuk minder storingsgevoelig dan ontwerpen waarbij de bladen van de turbine omklappen als de stromingsrichting wisselt. Bovendien zal een bi-directionele turbine gemiddeld de dubbele hoeveelheid energie op kunnen wekken als een uni-directionele turbine die alleen bij eb of vloed functioneert.

  • Visvriendelijk
  • Dubbelwerkend (eb- en vloedstroom)
  • Geluidsarm
  • Stormvast
  • Lage kostprijs per kilowatt
  • Makkelijk te plaatsen (inshore en offshore)
  • Onderhoudsarm door weinig draaiende delen

Het ontwikkelproces

In de onderstaande afbeeldingen ziet u de realisatie van het prototype. De door Manshanden ontwikkelde waaier en de behuizing met venturi zijn van glasvezelversterkt composiet en het geheel is omgeven door een stalen frame. De indrukwekkende afmetingen van de turbine in Medemblik verklappen niet direct dat het hier om een schaalmodel gaat dat maar 30% van de grootte heeft van de uiteindelijke versie. Dit schaalmodel werd geprepareerd om in het Tidal Testing Centre Grevelingendam (TTC-GD) geïnstalleerd te worden, waar het zou worden getest op opbrengst, efficiëntie, levensduur en visveiligheid. Helaas is de bouw van het TTC-GD nooit afgerond. De huidige plannen zijn om de turbine op termijn in de Waddenzee te gaan testen.

De composiet turbine kan zowel inshore als offshore geplaatst worden. Inshore plaatsing kan bijvoorbeeld langs de kust, aan bruggen en in snel stromende rivieren. De voordelen van inshore plaatsing zijn dat de prijzige stroomkabels niet lang hoeven te zijn, de turbines niet in vaarroutes liggen, makkelijk bereikbaar zijn voor onderhoud en ondanks de plaatsing dicht bij de kust toch weinig tot geen horizonvervuiling opleveren, omdat ze zich volledig onder het wateroppervlak kunnen bevinden. De meest recente ontwerptekeningen laten zien dat de toekomstige turbine voor offshore toepassingen een betonnen behuizing zal krijgen, wat meerdere voordelen zal hebben: door het eigen gewicht zal er namelijk geen dure fundering op de zeebodem nodig zijn en het levert een enorme besparing aan staal en composiet op.

Vraag uw offerte aan

Uit testen blijkt dat onze nieuwe vrije stromingsturbine een significante innovatie is op het gebied van waterkracht. Kunt u bijdragen of heeft u interesse om te investeren in deze nieuwe technologie? Stuur dan een e-mail naar info@fishflow.nl of gebruik het contactformulier. Wij zullen dan snel contact met u opnemen.